Dj on levyjen pyörittäjä ja musiikin moniottelija

Dj eli disc jockey tarkoittaa pelkistetysti henkilöä, joka miksaa tallennettua musiikkia samalla, kun se soi. Sana ”disc” tulee gramofonilevystä, jota nykyään harvemmin käytetään. Sen sijaan modernit dj:t miksaavat musiikkia kaikista lähteistä, mm. vinyyleistä ja C-kaseteista aina MP3-tallenteisiin. Lisäksi ammatin kuvaus on laaja, ja se voi tarkoittaa montaa asiaa.dj-music_351419996

Erilaiset dj:t

Ensimmäisenä ajatuksena saattaa tulla mieleen dj:t, jotka soittavat musiikkia viihdepaikassa. Se voi olla baari, yökerho tai stadion. Nämä musiikin ammattilaiset voivat työskennellä myös radiossa, jossa heitä saatetaan kutsua myös radiopersooniksi. Tämä johtuu siitä, että ohjelmallinen anti on enemmän musiikin puolella.Moni dj toimii myös MC:nä eli erilaisten juhlien seremoniamestarina. Heidän tehtävänsä on esimerkiksi häissä johtaa tapahtumia ja pitää huoli niiden sujumisesta. Dj:t voivat olla myös esiintyviä muusikoita, jotka luovat uusia soundeja ja rytmejä sämpläämällä.

Hieman historiaa

Vuonna 1857 keksittiin ensimmäinen levysoitin. Keksinnön jälkeen ilmaantuivat ensimmäiset dj:t, jotka soittivat levyjä miksaamalla niin, että musiikki esimerkiksi juhlissa ei koskaan loppunut. He tulivat ihmisten tietoisuuteen jo 1930-luvulla.Uusien musiikkityylien, kuten diskon ja uuden teknologian, tullessa markkinoille myös dj:n työ monipuolistui. Kun hiphop syntyi New Yorkin Bronxissa vuonna 1973, alkoivat ammattilaiset luoda omia versioitaan biiseistä. He ottivat taiteellisia ja musiikillisia vapauksia enemmän kuin koskaan ennen.

House Euroopassa

90-luvun alkupuolella valloitti acid house -musiikkityyli Eurooppaa. Koko yön kestävissä reiveissä illan menestyksestä vastasi yksi tai useampi dj. Nämä paikat tekivät monista heistä kuuluisuuksia.Tänä päivänä on teknologia edistynyt niin, etteivät dj:t miksaa enää vain musiikkia eri lähteistä, vaan he voivat muokata samaan tapaan myös videokuvaa. Jotkut ammattilaiset alkavat olla yhtä suosittuja kuin elokuvatähdet. Heidän kunniakseen luodaan kokonaisuuksia, joita on tarjolla laaja valikoima.

Kuuluisuudet dj:n hommissa

Homma toimii myös toisin päin. Moni kuuluisuus, joka on pääasialliselta ammatiltaan muusikko tai näyttelijä, saattaa keikkailla myös dj:nä. Muusikoista esimerkiksi laulaja Paloma Faithin voi varata dj:ksi juhliinsa, jos ei halua elokuvatähti Idris Elbaa pitämään huolta bileiden taustaäänestä.