Kaikkien aikojen tunnistettavimmat kappaleet

Musiikki on asia, jossa ei oikeastaan voida kilpailla, koska ihmiset kokevat musiikin omalla henkilökohtaisella tavallaan. Erityisesti kevyen popmusiikin saralla voidaan kuitenkin kisailla monella tavalla. Tunnetuimpia tällaisia musiikkikilpailuja ovat erilaiset radioiden ja streamauspalveluiden TOP-listat, toinen toistaan erikoisemmat laulukilpailut, kuten Idols – niin, ja tietysti Euroviisut. Nyt on keksitty myös tutkia sitä, mitkä ovat maailman helpoimmin tunnistettavat kappaleet.

Hatarapohjainen tutkimus

Tämän (oletettavasti hieman leikkimielisen) tutkimuksen on tehnyt Manchester’s Museum of Science and Industry (MOSI) Iso-Britanniassa. Tutkimus toteutettiin seuraavalla tavalla: Tiedot kerättiin interaktiivisen Hooked on Music -pelin avulla, jossa 12 000 osallistujaa nimeämään kappale, joka alkoi soimaan satunnaisesti noin 1000 musiikkikappaleen valikoimasta.Tulokset ovat varmasti varsin kiehtovia, mutta ennen kuin siirrymme tutkimaan 20 tunnistettavinta kappaletta, voidaan tietysti pohtia montaakin tällaiseen tutkimukseen liittyvää kysymystä. Ensinnäkin, kertooko tutkimus kuitenkin kenties jotakin enemmän itse osallistujista kuin arvioitavasta musiikista? On nimittäin hyvin mahdollista, että Hooked on Music -peliä ei ole kovinkaan moni saksalaisen marssimusiikin tai venäläisen oopperan ystävä kokeillut. Lisäksi täytyy huomata, että kappaletta soitettiin tässä kokeessa aina alusta lähtien, mutta jotkin laulut saattavat olla tunnistettavimpia esimerkiksi kitarasoolostaan tai jostakin keskellä kappaletta olevasta riffistä.

If you wanna be my lover…

Niin tai näin, on aika vilkaista itse tuloksia. Tämän tutkimuksen mukaan maailman tunnistettavin kappale on Spice Girls -yhtyeen ”Wannabe”. Se tunnistettiin keskimäärin 2,29 sekunnin kuluttua kappaleen alkamisesta. Toiselle tilalle pääsi Lou Bega ja ”Mambo No 5”, joka tunnistettiin keskimäärin 2,48 sekunnissa. Kolmanneksi tullut kappale puolestaan osoittaa, että ehkä pelaajat eivät sittenkään olleet pelkästään teini-ikäisiä, sillä kolmas sija meni kappaleelle ”Eye of The Tiger”. Kyseessähän on Survivor-yhtyeen hitti 1980-luvulta. Sijat 4 – 7 menivät puolestaan Lady Gagalle (Just Dance), ABBAlle (S.O.S), Roy Orbisonille (Pretty Woman) sekä Michael Jacksonille (Beat It). Koko lista on luettavissa Ceoworld.biz -sivustolta.Kyseessä on kieltämättä varsin mielenkiintoinen koe, ja nähtäväksi jää, päättääkö joku tehdä saman myös suomalaisen musiikin saralla. Mikäli suomalaisesta musiikista haettaisiin tunnistettavimpia kappaleita, saattaisivat listalta löytyä niin Pelle Miljoonan ”Moottoritie on kuuma” kuin vaikkapa myös Leevi and the Leavingsin musiikkia. Tai kukaties jokin yllätysnimi, kuten vaikkapa kaikkien suosikkipoju Cheek.